
Vinkkejä itsehoitoon
Lieviä ja tilapäisiä oireita voit hoitaa itsehoitotuotteiden avulla. Neuvomme sinua mielellämme oikean tuotteen valinnassa. Lääkkeiden lisäksi panostamme terveyden edistämiseen. Meiltä löytyy vitamiini- ja muita ravintovalmisteita, luontaistuotteita ja tuotteita mm. ihon- ja haavanhoitoon, suuhygieniaan ja tupakasta vieroitukseen.
Valikoimastamme löydät myös tuotteet eläinten hoitoon ja hyvinvointiin.
Iho-ongelmat
Apteekissa on runsaasti ilman reseptiä saatavia tuotteita iho-ongelmien hoitoon. Farmaseuttimme neuvovat mielellään oikean tuotteen valinnassa. Allergiseen ihottumaan ja ärsytysihottumaan auttavat hydrokortisonivoiteet ja perusvoiteet.
Kuiva iho
Monella suomalaisella on kuiva iho, jonka vuoksi iho tuntuu karhealta, kutisee ja hilseilee. Varsinkin pakkaset ja lämpötilavaihtelut kuivattavat ihoa. Kuivan ihon hoidon tarkoituksena on ihon kosteuden ja joustavuuden säilyttäminen. Perusvoide pehmentää ihoa ja estää kosteuden haihtumista. Parhaaseen tulokseen päästään, kun voidetta käytetään heti peseytymisen jälkeen. Herkälle ja erittäin kuivalle iholle lotion-tyyppiset perusvoiteet sopivat myös vaihtoehdoksi pesunesteelle.
Allerginen ihottuma
Hydrokortisoni vähentää ihon turvotusta, punoitusta, arkuutta, kuumotusta, kipua ja kutinaa. Voiteen säännöllinen käyttö lyhyinä, korkeintaan viikon kuureina lievittää oireita tehokkaimmin. Kuurien välillä iholle levitetään tiheästi perusvoidetta, joka säilyttää ihon kosteuden. Oikea voide valitaan ihottuman mukaan. Vetinen ihottuma tarvitsee vesipitoisen voiteen. Kuivalle ihottumalle käytetään rasvaista voidetta.
Allerginen nuha
Siitepölyallergian oireita ovat puuskittaiset aivastukset, nenän kutina, vetinen nuha ja silmäoireet. Huono fyysinen kunto ja tupakointi pahentavat oireita. Jos epäilet sairastavasi siitepölyallergiaa, on sairaus ja sen aiheuttaja varmistettava lääkärin vastaanotolla. Tämän jälkeen voit hoitaa oireita antihistamiinivalmisteilla tai paikallisesti vaikuttavilla nenäsumutteilla.
Osa valmisteista sopii vain aikuisille tai yli 12-vuotiaille lapsille, mutta on olemassa myös yli 6-vuotiaille lapsille soveltuvia tuotteita. Antihistamiinivalmisteet eivät sovi raskaana oleville ja imettäville naisille.
Paras oireita ehkäisevä toimenpide on oireita aiheuttavan siitepölyn välttäminen.
- Vältä pitkäaikaista oleskelua ulkona
- Vaihda ulkoilun jälkeen vaatteet, käy suihkussa ja pese hiukset
- Imuroi ja pyyhi kostealla liinalla kodin pinnat riittävän usein
- Vältä pyykin ulkokuivatusta
- Pidä makuuhuoneen ikkuna kiinni
- Pidä auton ikkunat kiinni
- Vältä kosketusta eläinten turkkiin
- Leikkauta pihanurmikko
- Vältä kukkien tuomista sisälle
- Tuuleta ja imuroi vuodevaatteet säännöllisesti
Särkylääkkeet
Kipu ja särky ovat tyypillisiä itse hoidettavia vaivoja. Apteekissa ilman reseptiä myytävillä särkylääkkeillä voidaan hoitaa omatoimisesti esimerkiksi tilapäistä päänsärkyä ja flunssaoireita. Lievää flunssaa ei kuitenkaan ole syytä hoitaa särkylääkkeillä, sillä ne laskevat kuumetta, joka puolestaan on elimistön puolustusreaktio. Jos olo on kovin kurja tai kuume nousee korkeaksi, on särkylääkkeen käyttö perusteltua. Lääkkeellä ei kuitenkaan pidä korvata lepoa ja runsasta juomista. Vatsakipuun särkylääkkeitä ei pidä käyttää kuukautiskipua lukuun ottamatta.
Apteekissa on kivunlievitykseen laaja valikoima ilman reseptiä myytäviä valmisteita. Muista kuitenkin, että myös nämä lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia sekä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Siksi särkylääkettä valitessa kannattaa kysyä neuvoa apteekista, jotta ammattilaisen avustuksella löydät sinulle parhaiten soveltuvan, turvallisen tuotteen.
Varmista aina apteekissa farmaseutilta särkylääkkeen sopivuus.