Nya apoteket i Ekenäs erbjuder en mångfald av tjänster

Förnyande av recept

Elektroniska recept är recept som läkaren skriver och undertecknar elektroniskt. Dessa recept kan, om kunden så vill, förnyas via apoteket för en avgift på 2€. Man bör räkna med att förnyandet tar 2-8 vardagar. Observera att ett recept inte går att förnya om det gått mera än 16 månader sedan det är utskrivet eller senast förnyat. Du kan även förnya dina recept via hälsocentralen eller själv på adressen http://www.kanta.fi/sv/

Råd vid vård av astma, diabetes och hjärtsjukdomar

Apotekets astma-, diabetes- och hjärtkontaktpersoner har utbildats till läkemedelsvårdexperter inom det egna specialområdet. Deras kunnande, råd och stöd står kostnadsfritt till ditt förfogande.

Motionärens apotek

Vi vill motivera och uppmuntra dig att främja ditt välmående med hjälp av rörelse och motion! Hälsomotion stöder även din läkemedelsvård.

Egenvård

Vi hjälper dig att hitta rätt egenvårdsmedicin mot lindriga, tillfälliga besvär och i förebyggande syfte. På vår egenvårdsavdelning hittar du också naturpreparat, produkter för sårvård, intimvård, munhygien, tobaksavvänjning och djurvård. Dessutom har vi ett stort utbud produkter för hudvård.

Maskinell dosdispensering

Maskinell dosdispendering rekommenderas speciellt åt äldre personer som har många mediciner och därför kan behöva hjälp med doseringen. En dosdispenseringskund får de mediciner han använder regelbundet i 2 veckors satser. Dosdispenserig gör läkemedelsvården tryggare. Tjänsten är avgiftsbelagd. Välkommen till apoteket fär att diskutera mera! https://www.oma-annos.fi/

Avhämtningsautomat

Nya Apoteket i Ekenäs har tagit i bruk en automat för avhämtning av läkemedel.

Automaten finns i ett utrymme bredvid apoteket.

Automaten är enkel att använda. Kunden beställer läkemedel och andra varor från apoteket och apoteket lägger in varorna i en låda i automaten. Kunden får som textmeddelande personliga koder till utrymmets dörr och lådan.

Beställningen av varorna kan nu under rådande undantagsförhållanden göras per telefon eller via en mobilapplikation som heter Treet. Treet kan laddas ner på telefonen och fyller kraven för stark autentisering. Läkemedelsrådgivningen sköts via telefonsamtal eller chat i Treet-applikationen. Nya Apoteket kommer även inom kort att grunda ett nätapotek och då kan även produkter beställda via nätapoteket levereras till avhämtningsautomaten.

Endast varor som förvaras i rumstemperatur kan levereras via automaten.

Automaten för avhämtning av apoteksvaror är ypperlig för kunder som inte hinner till apoteket under dess öppethållningstider. Nu under corona-epidemin betjänar automaten på ett bra sätt även sådana kunder som vill undvika människokontakter. Automaten är inte beroende av apotekets öppethållningstider, utan betjänar 24 timmar i dygnet.

Mobilapplikationen Treet är utvecklad av farmacister för apotekens behov och används nu exklusivt av Avainapteekit-kedjans apotek. Vid utvecklingen av applikationen har kundens medicinering, läkemedelssäkerhet och det egna apoteket varit i centrum. Ifall Du är intresserad av Treet-applikationen, ta kontakt med Nya Apotekets personal!

Blodtrycksmätning

Du kan mäta ditt blodtryck hos oss för en avgift på 5 €. Det kan vara bra att sitta ner och vila en stund innan blodtrycket mäts.

Presentkort

Vi säljer presentkort i apoteket. Passar bra som födelsedagspresent eller julklapp till de flesta. Välkommen!

Läkemedelsavfall

Gamla och överblivna mediciner är farligt avfall som inte får slängas med övriga sopor. Du kan lämna ditt läkemedelsavfall till oss, så tar vi hand om det för din räkning och skickar det till korrekt destruktion. Tabletter och kapslar kan du ta ur originalförpackningarna och packa dem tätt i en genomskinlig plastpåse. Flytande mediciner kan du lämna tillbaka i originalförpackning i en separat plastpåse. Mediciner som innehåller jod ska sorteras skilt för sig, eftersom de kräver annan hantering än övriga mediciner. Febertermometrar som innehåller kvicksilver, nålar och sprutor ska också sorteras skilt för sig.

Så här återvinner du hemmets läkemedelsavfall

Tidningen ”För din hälsa!”

Tidningen ”För din hälsa!” är apotekens kostnadsfria kundtidning, som du kan avhämta från vårt apotek. I tidningen finner du pålitliga fakta om främjandet av din hälsa, vården och förebyggandet av sjukdomar, mediciner samt det rätta sättet att använda dem och de tjänster som apoteket kan erbjuda. Tidningen utkommer 4 gånger i året. Du kan också läsa tidningen på nätet -> För din hälsa!

Guide för gravida

Vi delar ut informations guide för gravida i apoteket. I guiden hittar man information om graviditeten ända från befruktningstillfället till födseln. Välkommen att hämta ditt exemplar gratis från apoteket!