Tips till egenvård

Lindriga och tillfälliga symptom kan du behandla med egenvårdsprodukter. Vi hjälper dig gärna med att välja rätt produkt. Förutom att saluföra läkemedel vill vi även främja god hälsa. Hos oss hittar du vitamin- och andra näringspreparat, naturprodukter och produkter för bland annat hud- och sårvård, munhygien och tobaksavvänjning.

I vårt sortiment hittar du även produkter för vård av djur och djurs välbefinnande.

Hudproblem

I apoteket finns många receptfria produkter för vård av hudproblem. Våra farmaceuter ger gärna råd i valet av rätt produkt. Mot allergiska eksem och irritationseksem hjälper hydrokortisonsalvor och bassalvor.

Torr hy

Många finländare har torr hy, varmed huden känns sträv, kliar och mjällar. Köld och temperaturväxlingar torkar särskilt ut huden. Syftet med vård av torr hy är att bevara dess fuktighet och elasticitet.En bassalva mjukar upp huden och hindrar fuktigheten från att avdunsta. För att uppnå bästa möjliga resultat ska salvan användas genast efter att man tvättat sig. För känslig och extremt torr hud lämpar sig bassalvorna också som alternativ till tvättlösningar.

Allergiskt eksem

Hydrocortison minskar hudens svullnad, rodnad, ömhet, hetta, smärta och klåda.

Regelbunden användning av salvan under korta, högst en veckas kurer, lindrar effektivast symptomen. Mellan kurerna smörjer man huden med riklig mängd bassalva, som bevarar hudens fuktighet. Rätt salva väljs enligt typen av eksem.

Ett vätskande eksem behöver en vattenbaserad salva. På ett torrt eksem använder man en fetare salva.

Allergisk snuva

Symptomen på pollenallergi är nysningsanfall, kliande och/eller rinnande näsa och ögonproblem. Dålig fysisk kondition och rökning kan vara förvärrande faktorer. Om du misstänker att du lider av pollenallergi måste man försäkra sig om sjukdomen och dess orsak på en läkares mottagning. Efter detta kan du behandla symptomen med antihistaminer eller lokalt verkande nässprayer.

En del av preparaten är avsedda endast för vuxna eller barn över 12 år, men det finns också produkter som lämpar sig för barn över 6 år. Antihistaminpreparaten lämpar sig inte för gravida och ammande kvinnor.

Den bästa preventiva åtgärden är att undvika det symptomframkallande pollenet.

  • Undvik långvarig vistelse utomhus
  • Byt kläder efter att du varit ute, ta en dusch och tvätta håret
  • Dammsug och torka med en fuktig trasa ytorna i hemmet tillräckligt ofta
  • Undvik att torka tvätten ute
  • Håll sovrumsfönstret stängt
  • Håll bilfönstren stängda
  • Undvik att vidröra pälsen på djur
  • Låt din gräsmatta bli klippt
  • Undvik att ta in blommor
  • Vädra och dammsug sängkläderna regelbundet

Smärtstillande medel

Smärta och värk är typiska besvär som man kan behandla själv. Med receptfria smärtstillande medel som säljs på apoteket kan man själv behandla till exempel tillfällig huvudvärk och symptom på flunssa. Det finns dock ingen orsak att sköta en lidrig flunssa med smärtstillande medel, ty de sänker febern, som i sin tur är kroppens försvarsmekanism . Om man känner sig mycket dålig eller febern stiger högt, är användningen av smärtstillande medel motiverad. Man bör dock inte ersätta vila och rikligt vätskeintag med mediciner. Med undantag av mensvärk bör man inte använda smärtstillande medel mot värk i magen.

I apoteket finns ett stort urval av receptfria smärtstillande medel. Kom ändå ihåg att också dessa mediciner kan orsaka skadliga biverkningar både som sådana och tillsammans med andra mediciner. Därför lönar det sig att fråga om råd i apoteket då man väljer smärtstillande medel, så att du med hjälp av en expert kan hitta den produkt som både är trygg att använda och lämpar sig just för dig.